Vad är bäst – Amortera eller Spara?

Den månad som det finns några extra tusenlappar på kontot kommer frågan ”ska dessa sparas på ett sparkonto eller användas för amortering?”.

Vad som är bäst beror både på hur tillgängliga pengarna ska vara samt vilken ränta som går att få på de två olika alternativen.

amortera eller spara banner

Tillgänglighet:

Det är framförallt denna punkt som skiljer de två olika vägarna. Den som amorterar 10.000kr på ett lån har inte möjligheten att använda pengarna till något annat. Kommer behovet upp att 10.000kr behövs behöver befintligt lån utökas alternativt ett nytt lån tecknas. Att komma åt pengar blir därmed relativt krångligt och kan ta några dagar.

Detta kan ställa mot att spara pengarna på ett sparkonto där man kan ta ut pengarna vilken dag som helst. Detta då förutsatt att man valt ett sparkonto med fria uttag och fria insättningar. För att få en högre ränta kan ett sparkonto väljas där pengarna binds under en viss period. Men under den perioden kan inte kapitalet tas ut vilket därmed minskar flexibiliteten.

Vad är bäst?

I första hand bör man ha en buffert. Många experter inom ekonomi menar att man bör ha två månadslöner i buffert. Om detta finns kan man välja att amortera på lånet eller spara på konton med längre bindningstid (för att få högre ränta)

Ränta:

Det vanligaste är att inlåningsräntan är lägre än utlåningsränta. Det är ju detta som är grunden i hur bankerna tjänar pengar. Ett exempel från 2016 – Bästa inlåningsränta på rörligt sparkonto var 1% medan lägsta ränta som gick att få bolån var en snittränta på 1,69% .

Den som får pengar över tjänar därmed på att amortera. Den som amorterar 10.000kr på ett lån med en ränta på 5% (normalränta för privatlån) kommer att spara 500kr varje år på minskad ränteutgift. Detta kan ställas mot den som istället väljer att spara pengarna på ett sparkonto och få 100kr i ränteinkomst per år. Det går att få högre sparränta om man väljer ett sparande utan den statliga insättningsgarantin.

Vad är bäst?

Ur ett rent ekonomiskt perspektiv är det därmed (oftast) bäst att amortera. Detta då de minskade räntekostnaderna är större än eventuella ränteinkomster. Men man bör se över sin ekonomi i sin helhet. Behövs en buffert? Behövs ett sparande till resor eller bil? Då är sparande bästa lösningen. Men behövs inte ett sparande bör amortering prioriteras.