Tjäna extra pengar – men hur?

Den första inkomsten som barn och ungdomar tjänar på egen hand brukar vara från små extrajobb. Många gånger på någon av föräldrarnas jobb, som reklamutdelare eller när de säljer jultidningar. Det är då inte bara ett sätt att tjäna extra pengar utan blir även ett steg in på arbetsmarknaden. Erfarenheter från olika slags jobb gör möjligheten att få nästa jobb betydligt större. Detta oavsett om det handlar om timanställningar eller försäljning av allt från julkalendrar till majblommor.

Det går faktikt att hitta små, eller stora, extrajobb hos Arbetsförmedlingen men som alltid, vill man ha något själv så får man leta själv. Här följer några vägar att gå för ungdomar som söker extrapengar men än så länge inte hittat den väg som passar dem.

• Statist.se – På sidan presenteras det dagligen mängder av lediga statistjobb. De allra flesta är i Stockholm men det finns även i andra större städer. Här handlar det om att vara statist i långfilmer, serier eller reklamfilmer. Någon speciell skådespelarkunskap krävs inte. Däremot brukar det vara ganska detaljerade krav för de olika rollerna. När man skriver upp sig för att vara medlem på sidan bör man därför vara noggrann med att skriva en tydlig

Exempel på ersättning är följande:

– Statist i långfilm ”Beck” gav 450kr

– Statist till Postkodmiljonären gav Biobiljetter

– Skidkunnig statist med blont hår för medverkande i långfilm gav 999kr.

• Jobbaextra.se – En unik webbplats som enbart förmedlar extrajobb. Som arbetssökande har man möjligheten att lägga upp sitt CV och beskriva sig själv i en profil. De som söker extrapersonal kan även lägga upp deras lediga jobb här eller leta bland de profiler som finns. Många gånger skickas lokala jobberbjudanden ut via mail så det är viktigt att uppge rätt mailadress och sedan vara snabb att svara på de erbjudanden som kommer ut.

• Mysteryshopper – Det finns flera företag som erbjuder Mystery Shopping. Detta innebär att man ska genomföra ett köp i en affär för att se vilket bemötande man får. McDonalds är ett av de företag som utnyttjar denna tjänst. Det betyder att man kan få betalt för att äta hamburgare och sedan utvärdera sitt besök. Den som vill genomföra dessa ”undercover” uppdrag på McDonalds bör kontakta GapBusters som har hand om detta.