Tips på olika sätt att spara pengar

Att börja spara pengar kan faktiskt se väldigt olika ut och inte omöjligt om du vill börja kontrollera ekonomi. Det finns flera olika typer av sparformer du kan välja mellan beroende på hur din ekonomi ser ut innan och vad du vill med ditt sparande.

Att spara pengar handlar inte bara om att investera i olika sparformer som ger avkastning, det är minst lika viktigt att hålla sin privatekonomi på rätt nivå så att man verkligen har kapital för att göra sunda investeringar i sitt sparande.

spara pengar banner

För er som vill läsa mer om sparande och framförallt allting som rör hushållsekonomi kan med fördel besöka Spargrisarna.se som även förklarar och tipsar om hur vardagliga tjänster egentligen fungerar.

Olika sparformer

Det finns olika sparformer att välja mellan för dig som vill spara pengar. Två populära sparformer är till exempel kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto. Kapitalförsäkring är en försäkring som du kan välja att lägga i fonder eller aktier. Istället för att betala skatt vid vinstförsäljning från kontot så betalar du en årlig skatt som baseras på insättningar och värdet på kapitalförsäkringskontot. På ett investeringssparkonto (ISK) investerar du även där i aktier eller fonder. Det som skiljer ett investeringssparkonto från kapitalförsäkring är att du inte behöver ange i deklarationen att du sålt värdepapper. Liksom kapitalförsäkringen behöver du heller inte betala skatt vid försäljning utan betalar en årlig skatt.

Konto med rörlig eller fast ränta

Beroende på om du kan tänka dig att låta pengarna sitta en längre tid eller vill ha dem tillgängliga för uttag så måste du besluta dig för om ditt sparkonto ska ha rörlig eller fast ränta. Ett fasträntekonto har generellt en fast högre ränta mot att du låter dina pengar sitta på kontot under en längre tid. Bindningstiderna kan variera mellan några månader till flera år.

Möjligheterna för uttag från ett fasträntekonto är ofta begränsade och ibland belagda med avgifter. Ett sparkonto med rörlig ränta har ofta fria uttag och är utan bindningstid. Ett konto för dig som önskar ett mer flexibelt sparande. Ofta har dessa konton ingen minimumsumma för insättning till skillnad från ett fasträntekonto. Det kan skilja sig åt mellan olika konton hur stor summa du får ha på ditt sparkonto, undersök det när du ansöker om ditt sparkonto.