Spara pengar på rätt duschmunstycke

Det finns många vägar att gå för att spara pengar. En är att spara på vattnet. Det kan låta som att det är små summor som kan sparas men enligt undersökningar av Energirådgivningen betalar en tvåbarnsfamilj 3000kr per år för vattnet. Bara för att duscha fem minuter var varje dag. Detta uträknat med att har de gamla duschmunstycken som länge använts. Enligt dessa undersökningar förbrukas 12 liter vatten varje minut med dessa munstycken. Detta är då även ett medelvärde för det finns munstycken som genererar en vattenmängd på hela 20 liter varje minut.

Genom att byta ut dessa munstycken mot vattensnålare duschar kan man alltså spara tusenlappar varje år. Utan att man märker någon större skillnad i duschupplevelsen. Modellerna kan se något olika ut men gör alla en liknande effekt – dvs betydligt mindre vattenförbrukning. Många halverar förbrukningen.

Moderna duschhuvuden är överlag betydligt mer vattensnåla än nya. Många nya har även en EKO-knapp. När denna trycks in minimeras vattenmängden.

Om nu duschupplevelsen inte blir försämrad – varför ska möjligheten finnas att inte få EKO-flödet på vattnet? Man ska komma ihåg att duschmunstycket används i vissa fall till annat än duschning. Det kan exempelvis handla om att fylla upp en hink med vatten (vid städning) och då handlar det om att få en så stor mängd vatten som möjligt på kort tid.

Så mycket skiljer det

En familj som består av fyra personer, där vardera duschar fem minuter per dag, kommer sammanlagt duscha 20 minuter per dag. Med ett munstycke som släpper igenom 16 liter per minut skapas ett dagligt behov av 320 liter vilket på ett år blir 116.800liter. Väljer man EKO-varianten som halverar mängden vatten handlar det om 58.400liter per år. En betydligt stor skillnad. Bara på fem minuters dusch varje dag.