Ränta? Nej – se på kapitalkostnad

Vilket är det bästa lånet? Det som har lägst ränta? Det är vad många tror. Men det är stor skillnad på Bäst och Billigast. Dessutom är det stor skillnad på ränta och kapitalkostnad. Det är däremot många som inte alls tänker på detta utan jämför ett par långivare mot varandra och tar den långivare som erbjuder lägst ränta. Det gäller alltså att först reda ut begreppen.

Ränta – Med ränta menas den procentuella kostnad som uppstår när ett lån tecknas. Ränta anges alltid i procent och är alltså en procentuell del av hela lånebeloppet. Ett enkelt räkneexempel visar detta. Låntagaren har tagit ett lån på 100 000 kr och ska betala tillbaka hela beloppet efter år. Är räntan 5 % kommer totala beloppet att betalas vara 105 000 kr.

Inom räntebegreppet bör man även veta vad effektiv ränta innebär. Det är ett begrepp som speglar räntan under ett år och plus eventuella avgifter. Detta i ett procenttal. För det göra det enkelt så används exakt samma exempel igen. Men i detta fall är det inte bara ränta som ska betalas utan även en aviavgift varje månad på 50 kr och en uppläggningsavgift en gång på 500 kr.

Räkna rätt på lånet

Det innebär ytterligare kostnader på 1100 kr. Totalt ska då alltså återbetalas 106 100 kr. Eftersom räntor och avgifter tillsammans står för 6 100 kr innebär det att den effektiva räntan är 6,1 %. Detta förutsatt att hela lånet betalas av efter exakt 12 månader.

Det räcker alltså inte att titta på ett låneförslag och avgöra om räntan är låg eller inte. Man måste även se på den effektiva räntan som därmed kan bli betydligt högre om det uppkommer många småkostnader.

Kapitalkostnad – Kapitalkostnad är ”totalkostnad för lånet”. I fallet ovan är kapitalkostnaden alltså 5 000 kr respektive 6 100 kr. Det kan tyckas vara lågt för att låna 100 000 kr under ett år. Problemet är att mycket få lånar så stor summa under så kort tid. Med längre amorteringstid kommer det uppstå räntekostnader över längre period. Därmed blir även lånet dyrare ju längre amorteringstid som väljs. Men det är ju inget som räntan avslöjar.

Ett lån på 100 000 kr i ett år kan ha en ränta på 5%.

Ett lån på 100 000 kr i två år kan ha en ränta på 5%.

I detta fall är alltså räntan på exakt samma nivå. Men det ena lånet blir betydligt dyrare än det andra.

Det första lånet kommer att kosta ca 8600 kr per månad och alltså totalt 103 200 kr över lånetiden. Det skapar en kapitalkostnad på 3 200 kr.

Det andra lånet kommer att kosta ca 4 400 kr per månad och alltså totalt 105 600 kr över ett år. Det skapar en kapitalkostnad på 5 600 kr. Helt klart dyrare än lånet ovan. Men de allra flesta långivare visar ränta och räntekostnad tydligt – däremot är kapitalkostnad inte alls lika framträdande.