Pruta på hemförsäkringen

Det finns många olika vägar att gå för att pressa priset på premien för sin hemförsäkring. Här presenteras en lista på några av dessa. Hur mycket man kan spara på de olika punkterna varierar kraftigt men många bäckar små heter det ju.

Samla – Samla fler försäkringar hos samma bolag för att få samlingsrabatt.

Jämför – Använd jämförelsesidor på nätet där man lätt kan hitta billigaste hemförsäkringen.

Jämför igen – Gå igenom dina försäkringar en gång per år och jämför dem mot vad marknaden har att erbjuda för tillfället. Kanske finns det billigare alternativ som inte fanns året innan.

Jordfelsbrytare – Minskar risken för brand vilket premieras av många försäkringsbolag.

Droppskydd – Sitter på vitvaror och ökar chansen att man upptäcker vattenskador i tid vilket i längden minskar risken för skador.

Säkerhetsdörr – Minskar risken för inbrott vilket sänker premien något.

Gallergrind vid dörren – Se ovan

Larm – Statistiskt är antalet inbrott betydligt färre hos de som har larm. Det vet försäkringsbolagen och ger rabatt för godkänt installerat hemlarm.

Flytta – Det är ett drastiskt sätt att pressa priset men man ska vara medveten om att bostadsort spelar stor roll på hur mycket man får betala. Bor man i storstäder som Stockholm och Göteborg får man vara beredd på att betala betydligt mer än den som bor på Gotland eller Norrlands inland.

Flytta igen – Generellt är premien billigare ju mindre man bor.

BRF-tillägg – Den som bor i bostadsrätt måste ha ett bostadsrättillägg till sin hemförsäkring.  Men det finns föreningar som tecknat ett gemensamt tillägg. I dessa fall behöver man inte teckna detta försäkringstillägg själv. Den som bor i bostadsrätt bör prata med styrelsen i föreningen och höra om föreningen har detta tillägg eller inte.

Fråga – Sist men inte minst så är tipset att man ska fråga. Prata med det försäkringsbolag som du har och fråga om det finns något du kan göra för att pressa priset. Många gånge är de mycket samarbetsvilliga att hitta lösningar som ökar säkerheten i hemmet och därmed sänker premien. Inte bara för att du ska vara nöjd som kund utan även för att om du lyckas öka säkerheten så minskar risken för att de ska behöva betala ut pengar.