Pressa priset på däcken

Det finns flera vägar att gå för att hålla nere kostnaden på däckinköpen så mycket som möjligt. Att köpa begagnat kan vara en väg – men då riskerar man att få däck som är så pass slitna att de inte erbjuder samma säkerhet som nya. För de som köper nya däck finns minst två saker att tänka på:

Jämför flera olika butiker

Det allra viktigaste är att jämföra flera olika butiker. Prisskillnaden är stor och bara för att en E-butik är billigast på en sorts däck så är det inte säkert att man är lika billig på andra modeller.

I en test kostade det billigaste sommardäcket, till en Nissan Primera Traveller (P12), 495kr/st hos Dackonline.se. Detta var däremot budgetdäck från ett märke som inte är speciellt känt på den svenska marknaden. Men även de som söker efter däck med riktigt bra kvalité kan spara en hel del. Exempelvis kostade Nokian Nordman SX 810kr/st. Ett däck som hos en annan konkurrent kostar ca 950kr/st.

När Expressen genomförde ett test av sommardäck, 2016, uppmärksammade de även samma sak. I deras artikel ”Stor skillnad för samma sommardäck” lyfter de upp att det i vissa fall handlade om tusenlappar i skillnad för den som vill byta fyra däck.

Montera däck på fälg

Montera däck på fälg

Frakt och montage

De som beställer däck online bör även se på två saker för att få en bild över hela kostnaden. Det ena är frakten. Däck är dyra att frakta och det varierar kraftigt hur denna kostnad ska betalas. I vissa fall kan det vara fri frakt om man beställer över en viss summa. Ett annat alternativ är att frakten är gratis/billig om man beställer däcken till en närliggande däckfirma. I andra tillfällen måste kunden betala hela frakten själv.

De som vill ha hjälp med montage av däcken bör även se om detta går att boka via det företag som säljer däcken. Det är relativt vanligt att de samarbetar med däckfirmor vilket gör att man kan köpa ett paket med allt som behövs. Däck beställs online, de skickas till en däckfirma och man åker dit och får de monterade. Det billigaste alternativet är däremot förstås att man monterar dem själv. De som bytt mellan sommar- och vinterdäck några gånger vet ju att det inte krävs mer än en halvtimmes jobb.