Överodds på E-sport – Så fungerar det

Går det att investera i odds och gambling? Att få en hög avkastning i förhållande till risk även inom spel? Ja, delvis. Det kallas för sportsarbitage och hittas främst på nya marknader där spelbolagen inte gör samma grundläggande analys som sker på inom de större sporterna och ligorna.

Så fungerar arbitage

På svenska används ordet ”överodds” eller ”säkra odds” vilket innebär samma sak. Det handlar om att ”alltid” vinna på en match oavsett utfall.

Matematiskt är detta lättast att räkna ut på matcher där det enbart finns två utfall. Det är orsaken till att man ofta nämner tennis i dessa exempel men man kan självklart även applicera det på E-sport där exempelvis två lag spelar CS mot varandra. Det finns bara två utfall. Antingen vinner ena laget – eller det andra.

E-sport

Spela på bägge resultat

Laget A möter laget B och du ska nu betta på utfallet av denna match. Om A har oddset 2,05 och B har oddset 2,10 så innebär detta en vinst oavsett vilka som vinner. Satsar du hundra kronor på bägge alternativen innebär det att du antingen går 5 kr eller 10 kr i vinst. Detta efter att insatsen vunnits tillbaka.

Att ett spelbolag erbjuder dessa odds är omöjligt. Det är ju självklart att de inte vill erbjuda spel där spelarna med säkerhet vinner pengar. Men alla spelbolag sätter inte exakt samma odds och det är där som eventuellt förtjänst kan hittas.

Spela på två olika bolag

I detta exempel är det två lag som möts inom E-sport. Spelbolagen gör analys över lagen och vilket odds som bör erbjudas. I och med att marknaden fortfarande är relativt ny kan man hitta överodds på vissa matcher.

Spelbolag 1 – Här erbjuds 1,50 gånger pengarna på att lag A vinner

Spelbolag 2 – Här erbjuds 4 gånger pengarna på att B vinner.

Om nu 100 kr satsas hos spelbolag 1 så ger detta en vinst på 150 kr.

Om 50 kr satsas på Spelbolag 2 så ger detta en vinst på 200 kr.

Utfall:

Lag A vinner – Du har gått jämnt upp. Total insats 150 kr och återbetalning 150 kr.

Lag B vinner – Du har gått 50 kr plus. Total insats 150 och återbetalning på 200 kr

Små förtjänster

Det är inte helt lätt att hitta matcher där ett överodds uppstår. Men för att nå dit krävs att man är medlem hos många olika spelbolag eftersom det är deras odds som ställs mot varandra. Räkna även med små procentuella förtjänster. Exemplen ovan visar enbart hur det fungerar men så stora förtjänster kan man inte räkna med. Det är snarare vinster på 1 – 2% per match som går att få.