Jämföra inlåningsränta – eller?

Både i kvällstidningar, ekonomimagasin och ekonomibloggar återkommer man till vikten av att jämföra olika sparformer och inte acceptera nollränta på insatt kapital.

Aftonbladet har exempelvis haft artikeln ”Byt Sparkonto – och tjäna tusenlappar”. Det är sant att man kan tjäna pengar på att byta sparkonto. Men hur mycket? Är det värt det?

En av Sveriges största ekonomibloggare, Jan Bolmeson, skriver en del om sparkonton och jämför dessa på olika sätt. Han har i ett av dessa inlägg en underrubrik med texten ”Tänk om den bästa räntan inte spelar någon roll?”. I en uträkning visar han att det inte alltid är värt att stressa runt och byta bank för att hela tiden få bäst sparränta.

En person som har 100 000 kr (väldigt få har så stor summa för att avvara till ett sparkonto) och sätter denna summa på ett konto med 1 % ränta kommer få 1000 kr efter ett år. Efter skatt blir det kvar 700 kr.

Om en annan bank kan erbjuda 1,3 % innebär det istället 1300 kr och 910 kr efter skatt. Är det värt att flytta summan till en ny bank för en förtjänst på drygt 200 kr? Kanske… Har du istället 50 000 kr så kommer vinsten av att byta bank bli ca 100 kr.

Bättre än inget…

Har du idag 100 000 kr på ett konto utan ränta alls är det självklart en fördel att flytta detta kapital till en bank som erbjuder 1% i ränta (och bankgaranti). Har du med säkerhet inte behov av pengarna inom ett år har du fått 1000 kr i ränta.

Räknar man med att det tar 30 minuter att starta ett konto hos en ny bank är det en bra förtjänst. Skillnaden mellan 0% och 1% är stor – i alla fall om du har ett stort kapital.

Men har du redan ditt kapital på ett sparkonto och ser att du kan få 0,3 procentenheter bättre ränta hos en annan bank bör du fråga dig om det är värt besväret. Detsamma gäller om du har mindre summor. Har du tid över och vill förbättra din privatekonomi finns bättre saker att lägga tiden på.

Spara småpengar

Lägg fokus där bäst resultat kan ges

Ett bra sätt att förbättra sin privatekonomi är att en gång per år se över sparande, lån, försäkringar, elavtal m.m. Att avsätta en dag på semestern för att tjäna de stora pengarna. För ofta handlar det om stora besparingar man kan göra.

Kanske kan bilförsäkringen pressas med 400 kr per år, kan bolånet bli en tiondel lägre och mobilabonnemanget bli 75 kr billigare per månad…

Det är enkla jämförelser som alla kan göra och som alla ger mer än 300 extra i plånboken varje år. Många gånger betydligt mer än så. Jämförelser som alla kan spara pengar på.

Det kan jämföras med att du behöver ha 100 000 kr över för att spara 300 kr extra på att byta sparkonto.