Hur spar en 15-åring pengar?

Det är inte alltid vuxna och ungdomar tänker lika. Så därför kan det vara intressant att låta ungdomar få säga hur de ser på ekonomi och att spara pengar. Dagens skribent är Emelie 15år.

Läs mer för att få en inblick i hur en 15-åring kan spara pengar.

Att spara pengar – By Emelie 15 år

Det finns många sätt att spara pengar på, som att låta bli att köpa mat eller att strunta i att betala elräkningen. Ett stort antal är dock väldigt dåliga, precis som de som nämndes ovan. Därför ska jag i följande text skriva lite grann om mina bästa sätt att spara pengar på.

Spara pengar i en burkDet allra bästa sättet är nog att varje månad lägga undan en liten del av lönen eller månadspengen i en burk eller på ett konto. Efter ett antal månader har man då fått en ganska så stor summa, som man kan göra vad man vill med.

Om man inte har råd att lägga undan någonting, så kan man istället följa mitt nästa förslag. Näst efter att lägga undan mynt och sedlar, så är nog det mest pålitliga sättet att tänka efter vad man har för onödiga utgifter och skära ned på dem.

Till exempel en fika på stan för 50 kr, varannan dag kostar på fyra veckor 700 kr, om man slutar med det så får man många slantar över som går att använda till annat istället.

Ett annat sätt att hushålla med betalningsmedlen verkar kanske lite konstigt, men det är att handla dyrare saker. Man köper en påkostad sak med bra kvalitet, istället för flera billiga saker, som fort går sönder. Den dyra saken kan trots allt kosta mindre i längden, än summan av de billigare sakerna.

Ett bra exempel för detta är skor, om man exempelvis köper ett par skor för 100 kr som håller i ett år och sedan fortsätter att handla likadana skor med lika lång livslängd, så har man efter 10 år gjort av med 1000 kr. Nästa gång kanske man istället köper ett par dyrare skor för 500 kr, som håller i 10 år, då har man sparat 500 kr jämfört med om man hade fortsatt köpa de billigare skorna.

Det är däremot ingen bra idé att låta bli att betala räkningar och hyra för att spara slantar, eftersom då kommer inkassoföretag och kronofogden att kopplas in och det blir ännu dyrare än om man hade betalt dem från början. Skulden som man får kan bli på 1700 kr eller mer och då måste man betala både den och den obetalda räkningen.

Varför ska man då spara en liten del av sina inkomster? En av anledningarna kan vara att man vill köpa något litet dyrare i framtiden som en resa, dator, bil eller diamantring.

En kommentar

  • Anna-stekpanna

    Väldigt bra tips! Själv började jag sätta in alla mina pengar på seb och låta de växa (dock i långsam takt). Fördelar:
    1.Man tjänar pengar beroende på hur mycket pengar man har
    2. I banken kan inte pengarna vara säkrare förvarade 😆 🙄 😆