Glöm inte att jämföra kreditkorten

Vad är viktigast när kreditkort ska väljas? Svaret är inte självklart. Allt beror på vad man prioriterar.

Korten skiljer sig nämligen mellan varandra på ett flertal punkter och man bör alltså först fundera på vad man tycker är viktigast. När man bestämt sig för vad man prioriterar kan sedan kreditkorten jämföras utifrån dessa punkter via någon jämförelsesida som ex. https://kreditkortlistan.se.

Ränta – De kreditkort med lägst ränta har en räntesats kring 9-10%. Men titta inte enbart på räntan utan även på aviavgifter och årsavgifter. Med andra ord, jämför den effektiva räntan. En del av kreditkorten med riktigt låg ränta har nämligen aviavgift varje månad vilket drar upp den totala kostnaden.

Bonus – En del kreditkort har bonusfunktion. En vanlig variant är att bonuspoäng samlas vid varje kortköp. Poängen används till att köpa saker från kortutgivarens egen poängbutik. Ett exempel är Norwegian kreditkort där poängen kan användas för att köpa riktigt billiga flygbiljetter hos Norwegian. Här går det även att köpa andra reseprodukter men fokus är just främst på resor.

Försäkringar – Oavsett vilket kreditkort som väljs så får man alltid en reseförsäkring. Det är en så kallad tilläggsförsäkring och ska användas utöver den reseförsäkring som finns i hemförsäkringen. Däremot skiljer sig reseförsäkringarna åt något utifrån vad de innehåller, ersättningsnivå och självrisknivå.

En del kreditkort har även andra försäkringar. Ett försäkringspaket som är relativt vanligt är ”Köpförsäkringar”. Då brukar Prisförsäkring, Leveransförsäkring och Extra garanti ingå. Dessa försäkringar går under ”Shoppingförsäkringar” då de är inriktade på att erbjuda förmåner vid shopping.

Rabatter – De allra flesta kreditkort erbjuder rabatter. Det kan vara rabatter hos det företag som ger ut kortet (vanligt bland bensinkreditkort) men även hos deras samarbetspartners. I och med att det går att spara stora pengar på att utnyttja dessa rabatter väger denna punkt mycket tungt för de som handlar ofta i en viss affärskedja.

Vilken kreditkort som ska väljas? Beror främst på vad du prioriterar för förmåner.