Fördelar med att ha ett kreditkort

Att ha ett kreditkort kan definitivt sätta en lite guldkant på vardagen. Detta förutsatt att du jämför kreditkort och väljer efter dina intressen (shopping, resor etc.), då går det oftast att hitta ett kreditkort med passande förmånliga bonusprogram och låga avgifter.

I princip alla vet ju vad ett kreditkort är och vad det används till. Om vi radar upp fördelarna blir det ännu tydligare:

Bonusprogrammen

I dagsläget finns ett brett utbud av olika typer av bonusprogram. Beroende på vad du gillar att göra och vad du gillar att spendera dina pengar på, bör det garanterat gå att hitta ett kort som passar just dig.

Till exempel finns förmånliga kreditkort kopplat till livsmedelsbutiker och bensinstationer där en hel del pengar kan sparas under en längre tid. Gillar du istället att resa finns det en uppsjö av kort med reseförsäkring och fria uttag i automat utomlands. För den som vill göra gott finns också kort där en viss summa eller procent skänks till välgörenhetsorganisationer.

Ofta får du en viss procent bonus på dina inköp. Har du till exempel ett kreditkort hos ett bensinbolag kan du få återbäring på inköp i butik, drivmedel eller biltvättar.

Välj rätt kreditkort vid utlandsresan

Betala senare

Att betala senare kan vara både bra men ändå lite farligt. Det här får dock ändå anses vara hela grejen med ett kreditkort och kanske till och med definitionen av densamma. Att betala senare kommer med många fördelar.

Ett exempel är om du får en hög och oväntad utgift. Betalar du det med det vanliga kortet är pengarna borta. Har du istället betalat det med ett kreditkort kan du betala av det över en längre tid. På så vis blir du inte lika ställd om en dylik utgift uppstår.

Att ha möjligheten att betala senare ger helt enkelt en ökad trygghet för ekonomin. Det kan också ses som ett slags skydd i nödsituationer.

Optimalt sett har man ju sparat en summa motsvarande sin inkomst för ett par månader framåt ifall något oförutsett skulle ske. Det här är dock inte alltid möjligt, och i sådana fall kan ett kreditkort vara räddaren i nöden i en tuff situation. Samtidigt kan det givetvis sluta i stora skulder om man inte har respekt för att det är just kredit.