Ekonomi och bil

Att äga och köra en bil vet alla som gör eller har gjort det at det kostar pengar, inte bara drivmedel, däck och skatter men det tillkommer reparationer och reservdelar också. När det kommer till den sist nämnda punkten reservdelar så finns det oftast ett väldigt stort utbud, eller man kan tro det om man tittar på antalet företag som säljer bilreservdelar. Dock så är det ofta ungefär samma, dvs bara ett fåtal, olika fabrikat på reservdelar som sälj, men på ett flertal olika butiker/kedjor – och priserna skiljer sig inte så mycket åt.

Skulle man istället leta sig ut på nätet, och varför inte göra det, online shopping ökar ju inom de flesta om inte alla nischer och det finns seriösa aktörer även på nätet. Och då kan vi börja prata om prisskillnader, och det går även att hitta original fabriksdelar, men till ett betydligt bättre pris. Så istället för att köpa en originaldel, ta ett så enkelt exempel som ett hjullagar, det vill du ha som original, gå då in på Bildelar-Online.SE och där kommer du hitta exakt samma hjullager som hos ditt bilmärkes auktoriserade återförsäljare men till ett betydligt lägre pris.

Ofta kan det diskuteras om det alltid måste vara original delar till bilen, så är inte riktigt fallet. Ibland stämmer det, ibland stämmer det inte alls. Ta exempelvis däck, tillverkaren kanske rekommenderar ett visst fabrikat och modell, det är inga problem med att använda andra fabrik, bara man nu håller sig inom ungefär samma storlek och typ. Om du kommer på besiktningen så blir det inga protester om det är Pirelli däck monterade istället för Good Year som satt på från början på bilen – dock igen, det ska vara ungefär samma storlek och typ av däck.

Det handlar om kvalitet, de flesta bilägare har inte kunnande, och bryr sig heller inte om att lära sig eftersom det finns så mycket annat i livet. Då är det inte så dumt av bilfabrikanterna att alltid rekommendera originaldelar, fast det ändå är i ett självintresse, de säljer ju mer på det viset. Har man kunnande så går det fint att leta reda på andra fabrikat än original, oturligtvis jagar många endast pris och glömmer kvalitén – ett klart misstag!