Dra ner på hushållskostnaderna och spara pengar

Att börja räkna ihop löpande så väl som oförutsedda kostnader varje månad är sällan roligt. Ofta blir summan högre än man tror och det känns som att plånboken läcker som ett såll.

Vi tog upp hur mycket, eller lite, man tjänar på att jaga bästa räntan på sparkontot i artikeln: Jämföra inlåningsränta – eller?. Istället finns det en massa smarta saker man kan göra för att minska sina hushållskostnader och därmed spara pengar – nedan följer några bra tips.

Stuva in i tvättmaskinen

Se över tvättvanorna – Tillhör du en av dom som kör flera maskiner tvätt i veckan, och därpå kanske även torktumlare? Se över dina tvättvanor – ofta tvättas kläder som egentligen inte alls behöver tvättas. Det räcker i många fall med att vädra kläderna för att dom ska bli fräscha.

En liten fläck tas enkelt bort med lite tvättmedel och varmt vatten. Hoppa över torktumlandet helt och hållet om det inte är absolut nödvändigt – tvätt som hängts utomhus under dom månader som vädret tillåter känns dessutom mycket fräschare!

Övrig vattenförbrukning – I Sverige förbrukar vi vatten som om det inte fanns någon morgondag, i dom flesta fall bara för att vi kan. Vi duschar länge och varje dag, vi diskar och borstar tänderna med kranen på. Vi vattnar till och med blommorna med kranvatten!

Det finns många knep för att dra ner på vattenförbrukningen förutom att tvätta mindre, bland annat att samla upp regnvatten att använda i trädgården och att helt enkelt bli bättre på att stänga av kranarna och korta ner tiden i duschen.

Använd grillen – Låt spisen stå från vår till höst och laga mat på grillen istället. Det billigaste alternativet är att ha en kolgrill och det går faktiskt att tillaga allt möjligt på en grill, alltifrån kött och tillbehör till bröd och desserter. Tillagas allt på grillen slipper man använda både spis och ugn.

För att öka livslängden på grillen behöver den såklart rengöras varje gång man använt den – låt en grillrobot sköta jobbet med rengöring och underhåll eller använd en vanlig borste. I det långa loppet blir även detta ett spartips då grillen kanske håller flera år längre om den tas om hand väl.

Blir mer matsmart – Att minska på matsvinnet är både ekonomiskt och miljövänligt. Planera måltider och handlingar och se till att äta upp det som finns i skåpen istället för att slänga. Varje måltid behöver inte vara lyx!

Ett annat tips för att spara pengar på mat är att köpa sådant som reas ut, till exempel varor med kort datum. Laga matlådor och släng i frysen. Satsa på storpack (lönar sig i längden även om inköpspriset är högre) och se till att skippa allt vad helfabrikat heter.