Lära sina barn ekonomi

Att som förälder lära sina barn om ekonomi är inte helt lätt. Hur förklarar man intäkter och utgifter på ett enkelt, pedagogiskt och roligt sätt?

Hur kan man få åttaåringen att förstå att den som ”spar han har?” eller lära tonåringen att lån inte är lösningen på en tom plånbok.

barn och pengar stor

Det finns ändå ett par ”roligare” sätt som kan göra att ekonomi blir något som barnen pratar om och inte bara något de vuxna tar ha hand om.

Glada barn

Gör en affär

De mindre barnen älskar att leka affär och att då som förälder passa på att vara med i leken är en klar fördel. Köp gärna låtsasmynt och sedlar som används vid handeln. I ett första steg handlar det bara om att byta varor mot pengar men när barnen börjar kunna räkna kan man leka med växelpengar och även visa att pengarna inte räcker till allt. En mycket bra början att få en känsla för pengars värde.

Spar-app

När barnen blir äldre är appar som tydligt visar barnens pengar smidiga att använda. Den kan vara kopplad till ett bankkonto men lika gärna visa hur mycket pengar som finns i ”spargrisen”. I det senare fallet måste man däremot själv notera om insättning eller uttag sker.

Fördelen med dessa appar är att de ofta är barnanpassade så att det blir tydligt hur mycket pengarna egentligen räcker till.

”Barnarbete”

Alla föräldrar vill att barnen ska hjälpa till i hemmet. Men helt lätt är det inte. Att blanda in ekonomi kan vara en väg att gå. Om barnen får en viss summa för att plocka ur diskmaskinen eller klippa gräset kommer de även se att arbete lönar sig och att man kan påverka hur mycket pengar man kan få under en månad.

En viss kritik finns mot denna väg att gå. Det är att barnen kan börja kräva pengar för att hjälpa till med saker i hemmet som de borde göra utan ”lön”. Här får man som vuxen skilja på saker som barnen bör hjälpa till med och saker som är utöver detta.

Veckopeng

Det kan låta självklart att ge barnen veckopeng. De flesta föräldrar gör det. Men skillnaden är att vissa i förväg bestämt vad pengarna ska användas till – andra inte. Vissa kräver att barnen ska göra vissa saker i hemmet för att pengen ska betalas ut – andra inte. Frågan är även vad föräldrarna ska betala och vad barnen ska betala. Fyller veckopengen någon funktion om föräldrarna i alla fall köper en leksak varje gång de är på leksaksaffären eller godis på lördagar?